Évek óta kísérletezgetek egy gyömbéres ízű mézeskalács recept megalkotásával. Hol ebből, hol abból kerül bele, vagy kimarad, vagy lecserélődik alkotóelem. Az idén így készült:
Hozzávalók:
400 g liszt (200 g finom és 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza), 80 g cukor, 50 g vaj, 150 g virágméz, 1 egész tojás és 1 sárgája, csapott teáskanál szódabikarbóna, fűszerek (reszelt gyömbér (2cm-es darab), narancs reszelt héja, 8 szem szegfűszeg porrá zúzva, 1 mokkáskanál fahéj)
Mézet felmelegítem, belekeverem a cukrot és a vajat. Lisztet összekeverem a szódabikarbónával és a fűszerekkel, összegyúrom a mézes keverékkel és a tojásokkal. Nem túl kemény, de nem is ragadós tészta lesz az eredmény. Fóliába csavarva hűtőben pihentetem. Majd tetszőleges (karácsonyi) formákkal kiszúrva, sütőpapírral bélelt lemezen, 180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt megsütöm.
A maradék tojásfehérjéből és porcukorból készült habbal, egy habzsák (kivágott sarkú zacsi is jó) segítségével díszíthetjük. Ez el is maradhat, nálam el szokott... :D Fémdobozba zárva sokáig eláll. Nem szokott... :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése